PNG 1.png
 

Merhaba… 

Bİr kİtap yazdıysanız doğru yerdesİnİZ.

 

Yazarevİ

YazarEvi, 16 Temmuz 2016’da, 22 yıldır editörlük çalışmalarını sürdüren Can Gazalcı tarafından kurulmuştur.

YazarEvi’ne ulaşan ve programa alınması kararlaştırılan dosyalar üzerinde çalışma sistemi şöyledir:

Her kitap dosyasını öncelikle Can Gazalcı inceler. Daha sonra dosya üzerinde çalışmak üzere bir ya da iki editör belirlenir. Dosya üzerinde, eserin içeriğine göre o konuda en yetkin editörler çalışır. 

YazarEvi, 2016’dan bu yana pek çok tanınmış yazarın yanı sıra, ilk eserlerini veren yazarlarla da çalışmıştır. Yazarların bir kısmı YazarEvi’yle çalıştıklarının açıklanmasını istememiştir.

YazarEvi, günde 10’a yakın başvuru almaktadır. Başvurulan 300 eser arasından çalışmak üzere her ay yalnızca 2 eser seçmektedir. Niteliğin düşmemesi için ikiden fazla eser kabul edilememektedir.

Yazarın talebi ve YazarEvi’nin kabul etmesi durumunda yazara eserin ilk 10 sayfasından oluşan örnek bir editör raporu hazırlanır. (10 sayfaya kadar öykülerde rapor, öykünün tamamını kapsar.) Bu raporda eserin özgün, mükemmel noktalarına, geliştirilecek unsurlarına bilgi notlarıyla birlikte yer verir.

29 Mayıs 2019 tarihli veriye göre, indirimli, örnek editör raporunu aldıktan sonra YazarEvi’yle birlikte çalışma isteklerini ileten yazarların oranı yüzde 92’dir.

Yazarlar istemediği sürece YazarEvi, birlikte çalıştığı yazarları asla açıklamaz.

Eser üzerinde çalışma bittikten sonra yazar, eseri istediği yayınevine gönderebilir. Yazar isterse yayınevi aşamasında da YazarEvi’yle yapılan çalışma gizli tutulur.  Yazar dilediği takdirde YazarEvi, yayınevlerine yönelik, eserin üstün yönlerini anlatan bir mektup kaleme alır.  YazarEvi, basılı eser üzerinde, kapağında ya da künyesinde yazara “editörlük” hizmeti verdiğine ilişkin herhangi bir ifade bulunmasını talep etmez, hiçbir hak iddia etmez. 


Can Gazalcı

22 yılda 200’ün üzerinde kitabın editörlüğünü üstlenmiştir. Hacettepe Üniversitesi “Dilbilim” mezunudur. Üniversite yıllarında öykü ve roman kurgusu ve edebi metin çözümlemeleriyle ilgili çalışmalar yürüttü. Yayımlanan kitaplardaki dil, kurgu ve içerik hatalarını bularak yayınevlerine raporlar yazdı.

Can Gazalcı

Can Gazalcı

Bunun üzerine birçok yayınevinden editörlük teklifi aldı. Çeşitli gazetelerin kitap eklerine kitap eleştirileri yazdı. Yazdığı bir köşe yazısıyla, 23 yaşında, Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü’nü kazandı. Bu ödülü Türkiye’de alan en genç kişi olmuştur. Aldığı davetler üzerine New York, Budapeşte, Viyana ve Prag’da edebiyat eleştirmenlerinin toplantılarına katıldı ve görüşlerini sundu.

Üniversite sonrasında da yazma ve editörlük çalışmalarını sürdürdü. 29 yaşındayken yayımladığı “Annemin Sandığından Daha Mutsuzum” kitabı (Epsilon Yayınevi) ile Gençlik Kitabevi Öykü Ödülü Birinciliği ve Ömer Seyfeddin Öykü Yarışması Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştır. Yapıtı hakkında birçok yazın dergisinde eleştiriler ve çözümlemeler yayımlanmıştır.

2010-2012 yıllarında İmge Kitabevi Yayınları’nın editörlüğünü üstlendi. Aralarında Türkiye’nin en büyük yazın insanlarından Özdemir İnce, Şafak Türküsü’nün şairi Nevzat Çelik ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun da bulunduğu birçok yazarın eserlerinin editörlüğünü yaptı. Özdemir İnce, kitabının önsözünde Can Gazalcı için şunları yazmıştır:

“Bir edebi yapıtı eleştirmenin somut ölçüleri üzerinde edebiyatçıların ne kadar az kafa yorduğuna şaşırdığımı ifade etmeliyim. Kitabınızda yer verdiğiniz, moda deyimle ‘polemik’ler, herhangi birini eleştirirken, ya da överken, belki buna siz de dahilsiniz, öznel duyguları bir yana bırakmanın gerekliliğini bir kez daha öğretti bana. Bir kişiye bile, sizin kişiliğinize yönelik sözler söyleyen birine bile, ‘sen kendindeki eksikliklere bak’ anlamına gelecek tek satırınız yok. Kullandığınız ölçüleri söyleyip, aynı nesnel ölçülerin size yönelik eleştirilerde niye kullanılmadığını soruyorsunuz. Şiir yazarken duygulardan bu kadar yararlanıp, herkes için değişebilecek duyguları tartışma yazılarınızda bir kenara bırakmanız gerçekten çok önemli dersler taşıyor. Bu gerçekten çok zor bir şey. Bunu yapabileceğini sanmakla yapabilmenin ne kadar ayrı şeyler olduğunu bir kez daha anladım, yazılarınızı okuyunca.’

Kitabın editörünün kaleminden çıkan bu satırlar, bir yazarı çok mutlu etmeli değil mi? Üstelik bu insan yaptığım işin özünü ve niteliğini fark edip Türkiye’de ilk kez dile getiriyor. İlk kez!”

2016 yılında YazarEvi’ni kurdu. Roman, öykü, deneme ve biyografi  türündeki eserlere yönelik geliştirici editörlük çalışmalarını ve yaratıcı yazarlık atölyelerini sürdürmektedir.

Bugüne kadar Can Gazalcı’nın editörlüğüyle 32 “YazarEvi Özel Koleksiyonu” eseri yayımlanmıştır.

ÖNER YAĞCI



1951, Tokat-Zile doğumlu. İlköğrenimini Yozgat-Yerköy’de tamamladı. 1969’da Tokat İlköğretmen Okulunu bitirdi. 12 Mart döneminde DEV-GENÇ davasında iki yıl kadar tutuklu kaldı. Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü bitirdi (1975). Taşlıçay’da öğretmenlik, Sarıkamış’ta askerlik yaptı. 12 Eylül döneminde, yöneticilerinden olduğu TÖB-DER davasında 9 yıl ceza aldı ve beş yıl hapis yattı.

ÖNER YAĞCI.JPG

1974’ten beri birçok dergide yazıları yayımlandı, çeşitli yayınevlerinde çalıştı. Kardelen’le 1986 Akademi Kitabevi Roman Başarı, Turnalar’la 1988 Madaralı Roman, Anadolu’nun Umudu Aydınlık’la 2016 Vedat Günyol Deneme ödüllerini aldı. 1994 Sabahattin Ali Kültür Günleri, 1995 Troya Edebiyat, 2011 Türk Dili Onur, 2013 Mavi Ada Emek, 2014 MEF Fark Yaratanlar, 2015 BİKEV-Şükran Kurdakul ödüllerine layık görüldü. Pen, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, 68’liler Birliği Vakfı, Besam gibi birçok kültür kurumunda yöneticilikler yaptı. Romanları ve kültür, sanat, edebiyat, siyaset konulu deneme, inceleme ve araştırmalarıyla tanındı.

Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan, birçok kitabın yayına hazırlanmasına katkıda bulunan yazarın yazıları Berfin Bahar, Çağdaş Türk Dili, Delikli Çınar, Edebiyat Nöbeti, Güncel Sanat, İnsancıl, Patika, Sarmal Çevrim, Yaşam Sanat, Yeni Gelen gibi birçok edebiyat dergisinde yayımlanıyor.

Sayısı 70’e yaklaşan yapıtlarından bazıları:

Roman: Kardelen, Turnalar, Gökyüzüne Akan Irmak, Yediveren, Kaptan, Yaşasın Yenilenler, Büyük Oğul Efsanesi.

Yaşamöykü: Ezop, Nasrettin Hoca, Hayyam, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Köroğlu, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Namık Kemal, Tevfik Fikret, Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Şükran Kurdakul, Server Tanilli.

Deneme-inceleme: Sivas’ı Unutmak, Savaş ve Edebiyat, Nazi Kampları, Emperyalizm ve Yurtseverlik, Aydınlık Aşkıyla, Edebiyat Aşkıyla, Roman Aşkıyla, Şahmeran, Anadolu’nun Umudu Aydınlık, 40 Kuşağı Şairleri.




VECDİ ÇIRACIOĞLU

Vecdi Çıracıoğlu, Bursa’da, 9 Aralık 1953 tarihinde doğdu. İTÜ Metalürji Fakültesi’ni bitirdi. Lisanslı sporcu olarak uzun yıllar futbol oynadı. Yerleşmiş olduğu-İstanbul’un o zamanlar şirin bir Boğaziçi köyü olan-Rumeli Hisarı’nda balıkçılık yaptı. Yurdun çeşitli kentlerinde kurulu demir-çelik dökümhanelerinde mühendis ve yönetici olarak çalıştı. 1999 yılında, 46 yaşında Öküz dergisine yazdığı yazılar ve aynı yıl Kara Büyülü Uyku adlı romanıyla Can Yayınları İlk Roman ödülüyle mühendislik hayatını sonlandırarak edebiyata başladı. Birçok edebiyat dergileriyle gazetelere hikâyeler yazıp, röportajlar yayınladı. 2008 tarihinde Türkiye’nin Onur Konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı’nda ‘Bilge Serseri’ adlı metnini sundu. Telif hakları ONK ajans tarafından yapılan Çıracıoğlu, TYS, PEN Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve BESAM üyesidir.

Vecdi Çıracıoğlu, 2016-2018 yıllarında Sarıyer Belediyesi bünyesinde yapılan Edebiyat Günleri’nde danışman ve üç branşta yapılan öykü yarışmalarında seçici kurul üyeliği ve yine aynı belediyenin bünyesinde Mavi Martı Kent Kültürü ve Edebiyat Dergisi’nin Yayın Koordinatörlüğünü yapmıştır.

Romanları :

. Kara Büyülü Uyku (1999), Can Yayınları (2 Baskı) / İthaki Yayınları (2003)

. Cimri Kirpi (2002), Kırmızı Kitaplar (3 Baskı) / İthaki Yayınları (2003)

. Serseri Standartları Sempozyumu (2004), İthaki Yayınları / İletişim Yayınları (2018)

. Sarıkasnak (2006), Everest Yayınları / İletişim Yayınları (2015, 2 Baskı)

. Gemileri Sayan Kedi (2011), Everest Yayınları.

. Ruhisar (2014), İletişim Yayınları.

. Oltacı (2017), İletişim Yayınları.

Öyküleri:

. Nehirler Denize Kavuştuğunda (2002), İthaki Yayınları.

. Mayhoş Zamanlar (2010), Marjinal Yayınları.

. Son Voli, Serserilik Zor Zanaat (2019), İletişim Yayınları.

Çocuk Kitapları :

. Kemancı ve Küçük Kuş” (2006), Kare Yayınları.

. Cam Kutu İçindeki Mücevher (2006), Kare Yayınları.

. Mutlu Balık (2016), Yitik Ülke Yayınları.

. Tembel Su Aygırı (2017), Yitik Ülke Yayınları.

Biyografi Kitapları :

. Rafetçe (2007), Leman Kültür Yayınları.

. Gladyatör (2009), Futbol Arenalarında Bir İsyanın Hikâyesi, Metin Kurt, Everest Yayınları / İletişim Yayınları (2017)

. Halkın Savcısı (2012), Scala Yayınları

. Devrim Anıları, Mustafa Kaplan’ın Anıları, (2019), Scala Yayınları

Monografi :

. Devşirme Eşiktaşı’nın Ruhu, Rumeli Hisarı (2010), Heyamola Yayınları.

. Boğaziçi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, 100. Yılı (2012), Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.

. Barış Yurdu Hindistan (2014), Litaratür Yayınları.

Katkıda Bulunduğu Kitaplar

. Kenti Dinlemek, Jale Sancak

. Emek Öyküleri, Özcan Karabulut

. İstanbul’un Sakinleri, Tuğçe Isıyel

. Bisiklet Öyküleri, Aydın İleri

. Olympos Öyküleri, Kadir Aydemir

. İstanbul Öyküleri antolojisi, Jale Sancak

. Halim Paşa Korusu, İsmail Bakar

. Denizlerin, İstanbul, Zeyyat Selimoğlu

. En güzel Esnaf Öyküleri, TESK

. Madenlerimiz, Turgut Güngör

. Curabey, Alphan Cura

. İçindeki Lideri Uyandır, Zekeriya Acar

. Acar Group, 40. Yıl Marka Hikâyesi

. Denizde Geçen Günler-Anılar, Alphan Cura

. Denizde Geçen Günler-Geziler, Alphan Cura

Ödülleri:

. Can Yayınları İlk Roman Ödülü (1999), Kara Büyülü Uyku adlı romanıyla.

. TESK, Türkiye Edebiyatçılar Derneği “Esnaf Öyküsü” yarışmasında 1. Ödülü (2002), PervaneciArtaki Usta öyküsüyle.

. Foça Belediyesi, 7. Uluslararası Rastgele Balıkçılık Festivali, “Deniz Öyküsü” Yarışması 1. Ödülü (2007), Oltacı ve Sarıkanat adlı öyküsüyle.

. Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülü (2009), Gladyatör, futbol Arenalarında Bir İsyanın Hikâyesi, Metin Kurt kitabıyla.

Görev Aldığı Seçici Kurul Üyelikleri:

. Adana Belediyesi, Orhan Kemal Öykü Yarışması

. Foça Belediyesi, Deniz öyküsü Yarışması

. Akademi Kitapevi, Akademi Ödülleri Yarışması

. Sarıyer Belediyesi, Ortaokul, Lise ve Yetişkinler Öykü Yarışması.

 

ÖZLEM YANMAZ

ÖzlemYanmaz_Foto.jpg

 

Öz geçmiş

 

Kadın, anne, çocuk, mühendis, teknolojist, iş insanı, edebiyat okuru, öykü yazarı, editör, koşucu…

 

Ailesinin o an görev yapmakta olduğu Marmara’da dünyaya geldi. Aslen Egeli. Ruhen dünyalı. “Çalışan kazanır elması kızarır” ekolünün yetiştirdiği iflah olmaz çalışkanlardan birisi olarak, hayatta her şeyi bir çalışma fırsatı hâline getirebilme yeteneğine sahip. Çalışarak varılacak yerden ziyade çalışma ve sürekli öğrenme hâlinin kendisinden aldığı keyif ile ilgileniyor. Bu durum edebiyat ile ilişkisi için de geçerli.

 

Kendini bildi bileli bir şeyleri ifade etme, ifade edilmişleri daha iyi, daha farklı ifade etme üzerine kafa yordu. Bir süre önce öykü yazmaya başladı. Deniyor. Öyküleri edebiyat dergilerinde yayımlanıyor. Bir romanı okurken kendini tutamayıp ilettiği önerilerini yazarın yayınevine iletmesi vesilesiyle Can Gazalcı ile tanıştı. Yazmak bozmak üzerine ne kadar rahatsız -ya da hassas diyelim- ve hevesli olduğu usta gözlerle birkaç deneme sonunda görüldü. O zaman bu zaman YazarEvi editör grubunda. Birbirinden kıymetli eserlerle, yazarlarla ve editörlerle tanışma fırsatı bulmanın, durmadan beslenmenin ve verdiği emeğin kıymetinin en iyi şekilde bilinmesinin müthiş bir şey olduğunu düşünüyor. Can Hoca ile karşılaşma, YazarEvi ekibine katılma ve hayatında açılan bu yeni yoldan dolayı kendini çok şanslı hissediyor.

 

Yazarlık ve editörlüğün farklı kulvarlar olduğunu yaşayarak bilen birisi olarak, her esere editör dokunuşu şansının tanınması gerektiğine inanıyor, tüm yazar ve yazar adaylarına seçecekleri bir editör grubu ya da editör ile çalışmalarını ısrarla öneriyor. Yolu YazarEvi’nden geçecekler ile tanışmayı da dört gözle bekliyor.

 

Öz gelecek

 

Hayatta bir şeye evet demenin bir başka şeye hayır demek olduğunu kabul etmedi, etmiyor, etmeyecek. Hayata dört kolla sarılmaya, içinde yanan ateşlerin peşinden koşmaya, düşmeye, kalkıp tekrar denemeye devam edecek. İnanıyor ki daha çok yollar yürüyecek, maratonlar koşacak, öyküler yazacak, eserler tanıyacak, huzursuzca daha iyiyi aramanın huzurunu duymaya devam edecek. Kendi olabilmeyi, çocuklarına ilham verebilmeyi ve fark yaratan katkılar sağlayabilmeyi ne kadar başarabilirse, ruhu o kadar rahat edecek, o kadar mutlu olacak. Özetle hep deneyecek…

 

  

ONUR ERBİLEN

 

Onur Erbilen.jpeg

Çok küçük yaşlarda yakalandığı yazma tutkusunu akademik bilgiyle taçlandırmak arzusuyla girdiği Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanatdalı’nı tamamlayıp, bilgi ve görgüsünü artırmak için Almanya’ya gitti. Almanya’da çeşitli tiyatro ve edebiyat çevrelerinde yazarlık ve asistanlık yaptıktan sonra yurda dönüp Devlet Tiyatrosu bünyesinde Dramaturg olarak çalışmaya başladı. Devlet Tiyatroları Dramaturgluğunun yanı sıra yazarlık serüvenini oyun, öykü ve roman yazarak sürdürürken, birbirinden değerli edebiyat gönüllüleriyle kucaklaşmak, gönül bağı kurmak için YazarEvi çatısı altındaki yerini de almıştır.  

Ödülleri:

* SURNÂME  adlı eseri ile 2006 yılında T.C Kültür Bakanlığı Oyun Uyarlama Yarışması’nda, “İkincilik Ödülü”

* YANGINLAR DENİZİ  adlı eseri ile 2014 yılında Aydın Üstüntaş Oyun Yazma Yarışması’nda, “Övgüye Değer Yazar Ödülü”

* KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ adlı eseri ile 2017 yılında XVII. Direklerarası Seyirci Ödüllerin’de, “En İyi Yazar Ödülü”  

Oyunları:

Kapat Dosyayı Kokmasın

Surnâme (Aziz Nesin’in aynı isimli romanından uyarlama)

Köprüden Önce Son Çıkış

Dört Maymun 

Yangınlar Denizi 

Barış Müzikali

Hotel Erciyes Palas

Huzur (Ahmet Hamdi Tanpınar’ın aynı isimli romanından uyarlama)

Ben Fidel 

Çapkının Düşü

Yayınlanmış Eseri:

Yangınlar Denizi (Dramatik Yayınları  ISBN: 978-605-82314-5-0)

 

 

Belkıs GÜNEY

Öğretmen, editör

Belkıs Yılmaz.jpg

İstanbul’da doğup büyümüştür ama kendini asla İstanbullu olarak tanımlamaz. Okumaya tutkusu ortaokul yıllarına dayanır. Kitapları yan yan dizdiği bir kütüphanesi değil, ne yazık ki, mekan kısıtını aşan, kolileri üst üste dizdiği bir çatı kütüphanesi mevcuttur.

Yazmaya tutkusu ortaokul yıllarında başlamıştır. Bu tutku lise yıllarında edebiyat zümresinin 100 verdiği kompozisyonla hedefine ulaşmıştır. Şimdilerde melankolik satırları birbirini izleyen bir yığın metin “hikayem” isimli bir dosyadadır.

Takıntı haline getirdiği; ajandasının her sayfasına, odasının duvarına, yüreğine yazdığı Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü mezunudur. Yıllar sonra çatı katında bulduğu ajandayı okuyunca kendinden korkmuştur. Korkunun yanında mesleğine ne kadar aşık olduğunu anlamış fakat ufkunu genişletmeyen öğretmenlerine de içten içe kızmıştır. Neden efendim Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul mezunu değildir?

Editörlük satır kovalamayı sevgisinin meyvesi bir yoldur. Yürümeyi sevdiği bir yol... Kitap okurken yazarların ruhunun göstergelerine baktığının farkındadır. Editörlük bir duyguya, bir düşünceye, nihayetinde bir ruha en güzel, en biçimli, hiçbir dikiş hatası olmayan bir elbise biçmek gibidir. Biçilmiş elbiseyi iyileştiren, potlukları onarandır editör. Bu diplomayla terzi olamıyorsam editör olayım, deyip bu yola koyulmuştur. 

Can GAZALCI’yı şu yıllarda “tek rakibim” diye tarif edebilir. Tabii ki editörlük anlamında değil; en iyi, en titiz, mükemmel editörlük yapma anlamında.

Ve bugünlerde bir yandan öğretmenlik yapıyor, bir yandan da YazarEvi ailesinin bir üyesi olmanın sevincini yaşıyor.

 

 
 

Hİzmetlerİmİz

  • Geliştirici Editörlük

  • Arka Kapak Yazısı

  • Örnek Editör Raporu

  • Yayınevi İlişkileri

  • Yazarevi Özel Koleksiyonu

  • Kitap Tanıtımı

Gelİştİrİcİ Edİtörlük

  • Kurgu Revizyonu

  • Birinci Okuma

  • İkinci Okuma

  • Son Okuma